Financiën

Belasting is een noodzakelijk kwaad om de collectieve voorzieningen in onze stad op peil te kunnen houden. De Capelse VVD wil dat onze inwoners en ondernemers zo min mogelijk geld kwijt zijn aan de gemeente. Iedere euro die de overheid uitgeeft is eerst door een hardwerkende inwoner verdiend. Daarom moet de gemeente zich richten op haar kerntaken en zich niet bemoeien met zaken die mensen ook zelf goed kunnen regelen. Wat de gemeente wel doet, moet zo efficiënt mogelijk gedaan worden. Overigens lukt dat aardig. Hieronder ziet u een overzicht van de woonlasten per gemeente in de regio.


Gemeente

Woonlasten in €

eigenaar

rang NL 

Woonlasten in € huurder

rang NL

Capelle

661

22

358

124

Krimpen

1006

324

547

315

Nissewaard

756

85

359

126

Ridderkerk

785

115

415

196

Rotterdam

793

134

377

151

Schiedam

835

195

369

141

Vlaardingen

837

200

370

143

Zuidplas

845

208

302

71


Een gemeente is zelf pas gezond als haar financiën op orde zijn. Daarom gaan we zuinig en verstandig om met het belastinggeld dat geïnd wordt van onze inwoners en ondernemers. Wij willen het wonen, werken, ondernemen en recreëren in Capelle betaalbaar houden. Elke euro die de gemeente uitgeeft is immers collectief geld dat wordt ingezet voor collectieve voorzieningen en niet voor individuele wensen. Afgelopen jaren hebben we ons daarom hard gemaakt om de inkomsten en uitgaven in onze gemeente in balans te houden en dat is goed gelukt. De gemeentelijke lasten zijn ook laag gebleven. In Capelle is tegelijkertijd veel geïnvesteerd om voorzieningen in onze gemeente op peil te houden.


We zien dat een steeds grotere groep inwoners van Capelle in aanmerking komt voor volledige kwijtschelding van lokale heffingen. Dit vinden wij onwenselijk, omdat iedereen bij moet dragen aan de publieke voorzieningen. De gemeenten krijgen ook steeds meer taken, terwijl financiële dekking hiervoor uitblijft. Wij willen daarom ook dat elke Capellenaar in één oogopslag kan zien waar gemeenschapsgeld aan wordt besteed. De gemeente legt zo helder en transparant verantwoording af over de besteding van belastinggeld.


kort en concreet


  • De gemeente voert een actieve lobby om de algemene uitkering van het Rijk te laten aansluiten bij de kosten die de gemeente maakt voor haar wettelijke taken.
  • De kosten voor jeugdzorg, de WMO en huishoudelijke hulp moeten uit de rijksmiddelen te dekken zijn.
  • Als de gemeente kosten moet maken voor de energietransitie – anders dan voor het gemeentelijk vastgoed – wordt dit betaald met rijksmiddelen.
  • De gemeente is terughoudend met het verstrekken van subsidies. Subsidies worden alleen verstrekt als de doelstellingen (nog) actueel zijn; dit wordt periodiek getoetst.
  • Volledige kwijtschelding van de afvalstoffenheffing is niet meer mogelijk; iedereen draagt bij.
  • De gemeentelijke leges zijn zoveel mogelijk gebaseerd op de kostprijs. ‘De gebruiker betaalt’ is het uitgangspunt. Het is niet acceptabel als allerlei extra kosten op inwoners worden afgewenteld.
  • De opbrengst van de verkoop van de Eneco-aandelen biedt onze gemeente een unieke kans. Deze reserve moet verstandig besteed worden en kan ingezet worden voor eenmalige investeringen zonder terugkerend karakter.
  • De gemeente voert een solide financieel beleid; de begroting van de gemeente is meerjarig sluitend.
  • Mede dankzij de inzet van de Capelse VVD zijn de gemeentefinanciën op orde en hebben we de laagste woonlasten in de regio. Wat ons betreft blijft dit zo.
  • Wanneer de gemeente voor de keuze komt te staan om te bezuinigen of de lasten te verhogen, vinden wij dat de gemeente te allen tijde eerst kritisch naar eigen uitgaven moet kijken.
  • De gemeente begroot reëel. Zo worden de begrote uitgaven beter verantwoord en niet alleen de wijzigingen in de begroting ten opzichte van het voorafgaande jaar.
  • De gemeente is terughoudend met het instellen van reserves. Investeringen die twee jaar niet zijn aangesproken vloeien terug naar de algemene reserves.
  • We zijn terughoudend met het inzetten van onze reserves om exploitatietekorten af te dekken.
  • Vastgoed in eigendom van de gemeente willen we zoveel mogelijk beperken. Alleen als het direct bijdraagt aan een maatschappelijke functie en de markt dit niet kan invullen, houdt de gemeente dit vastgoed nog aan.
 
E-mailen
Info
LinkedIn